Sunday, December 27, 2009

coming up 2010

just a few days more to 2010...mcm tak cayer je 2009 dh nk berlalu pergi...cakap pasal 2009, byk betul benda yg blaku. boleh dikatakan 2009 is the most challenging year in my life. byk dugaan, byk liku2 sampai tak ter drift aku di watnyer..but looking on the bright sight...alhamdullilah aku makin mgenali cabaran n dugaan hidup. walaupun still lagi tak 100% matang. hahhaha

so..bila ckp tahun baru je org akan ckp psl azam baru..aku tak sure apa azam aku tp aku boleh imagine apa aku nk wat tahun ni...

1. aku nk grad in 1st class honor.
2. aku nk trus keje pas grad.
3. aku nk phone baru...masih tak dpt decide yg mn lg jd idaman..
4. aku nk kurus...hahaha bleh ke ni lau dh hobinyer makan jer...
5. aku nk jd the best person i can be...

aku harap 2010 yg bakal dtg ni akan jd the best year...hopefully no more heavy stress...smoga hari2 yg mendatang membawa 1001 rahmat dan kebaikan dlm hidupku...

Saturday, December 5, 2009

the most challenging test

Dlu masa aku sekolah rendah aku ingat test yg plg susah ialah UPSR. Masuk sek. men. aku ingat plg susah PMR & SPM. Bila dh masuk u aku ingat test yg plg susah bila lecturer ckp sok ada test...tp sebenarnyer ada test yg lg susah dari tu...ur life test by Allah..

bulan ramadhan aku tahun ni..(sorry citer bln ramadhan di waktu skg..maklum la dh lama tak update) aku di duga dengan masalah bersama roomate..mmg tak di sangka2 dia n aku bleh gado besar..semata2 kerana isu kecik.. masa tu aku mmg stress sgt...mcm ntah apa2...tp alhmdullilah..berkat doa, aku kembali normal dgn dia balik..aku n dia jd close balik..malah telah menjadi lebih baik dr sblm ni...

aku ingat dugaan psl kawan ni smpai itu shj..tak sngka2 plak hujung2 semester aku diduga lg mengenai isu nilai persahabatan...warghh..kali ni lagi hebat...ujian yg diberi sungguh mencabar aku sbgai manusia yg lemah ni...

macam tak caye jer the most person that i care and trust pun berubah n meminggirkan i...masa tu mmg terasa mcm ada benda jatuh dr langit himpap belakang aku...agak teruk la effect dia pada aku. aku start jd silent person...everything about other people than me...i dont care at all!!.. kira bleh ckp mmg go to hell la korg masa tu..mmg ati n perasaan aku trus jd evil giler...

aku start monolog dlm diri..lau mcm ni la persahabatan selama ini..ok i will start to change my style in friendship...aku jd agresif dlm diam...mmg giler ar aku masa tu... sbb nyer dugaan bersama mereka membuat aku btl2 lost my identity... aku mmg jatuh terbaring abis masa konflik tu...aku start prejudis dgn org n most of all i start to hate all people around me...

thank Allah, my family is the best thing ever been given to me...dgn meluangkan masa dgn family tu sj dpt wat aku hlg kan stress aku...my boy jg byk tlg menenangkan aku..sungguh tanpa nasihat n teguran dr dia..sure n conferm aku meletup depan2 dorg jg tanpa mengira effect nyer nt...dgn ada ceramah2 free dr my boy la yg wat aku cool..tahan..n sabar will all these nonsenses!!!!!

lg2 masa byk membantu aku...benda ni blaku time aku nk final exam..so aku tak jumpa dorg sume everyday..mmg bersyukur sgt masa tu...sbbnyer aku tau...dgn keadaan mcm ni dpt wat aku lebih relaks lagi dr trus menahan amarah ini...

walau pd mulanyer aku kurang yakin aku dpt go on with my student life..tp masa tu dpt membuka kan mata aku..tanpa mereka2 aku still boleh idup n yakin bleh grad...jd dgn bersandarkan pada suntikan semangat dr my family n my boy..aku tanam dlm diri aku... i dont need friend that did not need me....so alhmdllah...aku bleh bina balik my confident n identity time by time...mmg masa tu aku jd happy balik....sbb berjaya lawan dugaan tu..

Dugaan tu buat aku lbh bebas...sbbnyer aku tak perlu amik berat psl org2 yg tak perlu aku amik berat...seronok sgt rasanyer...mmg relief gler...aku teringat dialog boy n kawan aku yg membantu aku:

with my boy..

b: ala syg biar kan je dorg tu sume..wat tak tau je...dorg tu sume tak penting. yg penting skg pelajaran syg...syg dh janji pas grad kita kawin...so nk ke sbb dorg syg lmbat grad n lmbat kawin..

aku: mmg la b..tp...tak tahan la..np mst benda ni blaku...np dorg wat syg mcm ni..syg tak wat slh pun kat dorg...dorg tu..apa hak dorg..jatuh hukum tanpa selidik dulu...trus2 je wat syg mcm ni..sedih tau..

b: dh la syg..abaikan je dorg tu sume..org lau tak matang mmg cm tu...time susah dorg cari syg...time sng mcm ni la...tak guna ada kawan cam tu..dh biar kan dorg..

aku: mmg la b..tp syg anggap dorg tu kawan...tak tau plak mcm ni jdnyer..

b: caye la ckp b syg...satu ari nt..bila dorg tau kebenaran...dorg sindri cari syg balik.. dorg yg dtg terhegeh2 kat syg balik...b dh slalu kena...caye la...dorg sindri yg akan cari syg balik nt.. syg wat tak tau je..skg ni syg kawan je dgn kwn yg syg selesa n yg matang..

aku: yer la...

keputusan nyer...
mmg apa yg my boy ckp tu btl...akhirnyer..mereka yg tegur aku dlu...mcm tak cayer jer...

with my fwen jijah

aku: aku tension la jah...stress tau.

jah: ala shira...ko tak yah pkir benda ni...lau ko ikut kan nk pkir benda ni sume...nt sume benda tak jd..blaja ko kemana ko kemana nt..ko pedulikan je...skg ko fokus je blajar.

aku: hmmm..sshla..

jah: mmg la shira bdk tu mmg cam tu. aku dh kenal dr dip..ko tak yh la layan sgt...wat tak tau jer..byk lg yg ptt ko pkir...skg ni mmg ssh nk cari kawan yg btl2 baik...

aku: ntah la jah...aku ingat ble dh deg. ni ...pttnyer dh tak de isu2 ni...tak sngka jd cam ni...aku rindu saat kita dlu masa dip jah...best sgt...masa tu...kawan ialah kawan...tak ada double meaning lain bgnyer...

keputusannyer..
i stop behaving always want to please my fwen...now...ME, MYSELF n I come first!!!!!

Ya Allah....kuat kan la semangat hambu ini dlm perjuangan menuntut ilmu...ko senangkan la hidup aku ini...dan kau luaskan lah lorong perjalanan aku...amin...

now is start to believe in:

kawan ketawa senang dicari..kawan menangis bersama susah di cari:- damn it is totally difficult to find 1...

Allah tak kan menguji kita dengan ujian yg Dia tahu kita tak mampu hadapi nyer...:-

- sedangkan Allah pun percaya dgn kita mampu atasi dugaan yg diberinyer ini kan pula kita....so start to believe in ur self...

Thanks Allah...

post COME BACK by me!!!

title post manyak la poyo hahaha...lg pun mmg btul pun dh lama sgt sy tak updat blog...lau blogger2 lain slalu ckp dh naik bersawang blog jdnyer...tp blog ni bkn takat sawang tp dh kelam pun...hahaha...tak sngka ada jg rakan2 blogger yg lain ckp miss kat sy ni...weee...seronok rasanyer dgr..ingat tak kisah.hihi =P...

ok2 aku akui aku agak menyepi akhir2 ni...mcm last entry aku ckp..im now in the process searching my mood ni blogging...arghh..lama giler kot nak cari mood tu...bkn aku lupa terus dgn dunia blogging ni...aku ari2 visit blog kawan2...cume aku jd silent visitor...maaf yer kawan2...

dgn ini...berita gumbira yg ingin aku smpaikan ialah...i think i already found my mood in blogging..yeayy!!!...hope it will stay more longer than before...hihihi...

lepas dh lama tak post new entry ...sure2 byk benda nk kena update kan..jgn isau..i will cover back all the story that i want to share will u guys..

apa2 pun hope my followers will not give up with me...c ya at next post...

Friday, August 21, 2009

AKU TAHU

yer aku tau dh lama tak update..tak tau la...rasa cam dh give up blogging...dont know why..
now in the mood to search back my addiction in blogging..
anyway..

"SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN TO ALL MUSLIM BLOGGER"

Monday, July 27, 2009

too long...for break...

dh lama sgt tak wat entry baru.. aku tak tau nape rasa malas sgt nk wat entry baru..
ok la aku just wat point2 jer yer pa yg blaku dgn aku stakat ni..

1. semester baru di Puncak Alam
2. cuti semester awl sempena H1N1
3. assignment yg melambak..seperti tak cukup 7 /24 tu tau...bleh tak nk jadi 8 days a week 26 hours a days

thats all so far...bye.

Monday, June 29, 2009

oh tidakkkkkk....

dengan jujur tanpa menyembunyikan fakta...ye, aku mengaku..aku mmg dh overweight...omg...what to do...i cant stop my desire to think bout food... macam mn ni.. semester dh nk bermula...badan aku dh naik..masih muat kah baju kurung ku dlm almari tu... aduh...mama, nk duit nk shopping baju baru la...ni bukan alasan ok tp keterpaksaan...huhuhuh...

aku masih ingat lagi my fwen tgk album i dlu..u tau apa dia ckp weh meh tgk pic chira time kurus...aduiii..bedebushhhh..satu tumbukan solid di muka ku...huhuhu..sungguh kejam kamu ya... tapi aku kan baik...senyum jela...padahal...budak ni mmg nk kena..ckp dlm ati la.. hahaha...

yg boy aku plak satu...lagi merangsang aku untuk makan..asal dating jer..for a day maybe 3 or 4 stop to eat..oh my dear..why la u suka tgk i makan...huhuhu...tp mmg sbb tu pun i ske kuar date dgn u...dpt makan besh2...

ofcourse la first destination to pizza hut....hahaha....then...after movie...tomyam restaurant...before to how about secret receipe...hahaha...sorry bb...i spend duit u tok mkn jer..
sbb tu kita berdua bulat kan...hahaha...

sorry for more extra fat i provided to u...hahaha... and u tau tak u kena bertanggung jawab badan i naik...sape suh i makan jer.... nmpknyer tak leh la i pakai kebarung i lagi bb....huhuhu....

Friday, June 26, 2009

sorrryyyyy....

maaf la dh lama sgt2 tak update blog ni..sure dh tak ramai yg dtg melawat blog ku ini..
huhuhu..apa nk wat..tu la sape suh mls nk update...bukan tak nk update tp mcm tak tau nk share apa lg la..mmg ketandusan idea tul nk cari topik..but now i have two topic to share...

first...

yeayyyyy...aku dh tgk transformer the revenge of the fallen..mmg best sgt2..mmg puas tahap gaban.. tak rugi beli tiket and beratur pjg2..tu pun after two places of shopping mall i went.. hahahaha..ye mmg aku agak poyo skit...hihi

kali ni lebih byk autobots and decepticon di tampilkan..mcm2 ada..best giler la senang kata..walaupun dlm panggung time tu ada sekumpulan mamat ni wat mcm style tgk industan lak siap wisel2, gelak kuat time scene serious, ckp kuat2...warghhh dorang je yg menensionkan aku but the movie 5 star babyy...hahahaha

so aku sarankan g la tgk citer tu...pasti tak kan nyesal..for sure pas ni nk cari cd dia..tak puas la tgk skali...arghhhhh..nk tgk lagi...



second....

raja pop and icon pop dh meninggal ari ni...mcm tak caye ajer...tapi mcm yg dijanjikan setiap yg hidup akan mati...

mungkin dh smpai masa dia untuk menghadap ilahi...




next news.....

im countdown to july 1....nk tgk ICE AGE 3..

hahaha

Tuesday, June 2, 2009

nama mereka...

1. Pemain paling banyak meludah di padang =

Florent Malouda - France




2. Pemain paling suka makan lepat =

Frank Lampard -England



3. Pemain yang menguruskan 3 pos ofis =

Helder Postiga-
Portugal



4. Pengurus pasukan yang suka berlari =

Luiz Felipe Scolari - Portugal



5. Pemain yang main bolasepak dan ping-pong =

Razak
Pimpong - Ghana



6. Pemain bolasepak juga kawan baik Batman =

Robin
ho- Brazil



7. Pemain bolasepak yang juga macam Batman =

Mathias Kezman - Serbia Montenegro




8. Pemain yang tak pernah miss bayar bil =

adebayor -Togo



9. Pemain yang main bolasepak dan biola =

Javier Saviola-Argentina



10 . Pemain bolasepak yang paling manis =

Maniche -Portugal



11 . Pemain yang selalu terluka di padang =

Luca Toni- Italy







p/s: aku dpt ni melalui email....



Monday, June 1, 2009

..sedar tak sedar kita lakukannya..

"kelakarnya org tu ... tak padan langsung make up nya.."

"eww..tak padan nya pasangan tu.."

"eleh...dh la gemuk ada hati nk pkai baju mcm ni.."

mungkin ada antara kita yg bermulut ckp lepas..mengeluarkan kata2 seperti di atas.. tapi dalam separa sedar, apa yg diperkatakan kita itu sebenarnya menghina bukan sahaja individu tersebut tapi ciptaan Allah.

mungkin korg tak nk ngaku korg ada mengeluarkan pendapat yg memikirkan org itu lebih baik begini begitu..sesuai dgn ini dan itu..atau dia ok tp mcm tak kena je...

aku akui..aku merupakan salah seorg dr golongan yg sebegitu..cukup lantang mengeluarkan apa yg aku fikirkan sesuai atau betul..tanpa pernah mengira perasaan org lain..ahh..kejam sungguh aku..tapi kini aku insaf..aku tidak lagi dgn mudah mengeluarkan kata2 memberi komen kepada org tanpa di minta...

aku tau ...setiap makhluk itu unik ciptaannya..kini aku sedar..betapa berdosa nya dulu sewaktu aku mempersendakan org lain...dan berjenaka bersama kawan2 aku mengenai kelemahan individu tersebut di belakangnya...apa la nk jadi dgn aku ni...

terima kasih kepada individu yg bernama lei..yg berkongsi video hidayah ini.. aku harap.. iya akan membuat aku sentiasa berjaga2 dlm percakapan...





























...i miss him so much...

just wanted to said to him...

.....i miss u too much...

just for u my dear..

Tiba saatnya kita, saling bicara,
tentang perasaan yang, kian menyiksa,
tentang rindu yang menggebu,
tentang cinta yang tak terungkap.

Sudah terlalu lama, kita berdiam,
tenggelam dalam gelisah, yang tak teredam,
meme-nuhi, mimpi-mimpi, malam kita.


Duhai cinta ku, sayang ku, lepaskanlah,
perasaan mu, rindu mu, s’luruh cinta mu,
dan kini hanya, ada aku, dan diri mu,
sesaat, di keabadian.

Jika sang waktu bisa, kita hentikan,
oh, dan s’gala mimpi-mimpi jadi kenyataan,
meleburkan semua batas,
antara kau dan aku,
kita…

Duhai cinta ku, sayang ku, lepaskanlah,
perasaan mu, rindu mu, s’luruh cinta mu,




Friday, May 15, 2009

2 korban kolam ikan keli.....arggghhhh..cuainya!!!

lepas satu, satu kes pasal org cuai..hari ni aku dh kongsi mengenai kes dlm berita utama di metro jumaat 15.05.09... tajuk dia tragedi lepas rindu..sape yg tak beli paper metro hari ni leh klik link ni tok membaca yer.."tragedi lepas rindu" ..tula lain kali beli paper..hahaha

kisah dia pasal dua kanak2 perempuan berumur 2 dan 3 tahun lemas dlm kolam ikan belakang umah...nk tau lebih lanjut sila baca paper tu...budak perempuan 3 tahun tu merupakan makcik kepada budak perempuan 2 tahun..kes mak cik muda la ni..


yang aku geram tu..kalau korg baca paper ..bukan online paper tau! tajuk smbungan dia "jangan pergi jauh".. dimana mak dia dh pesan jgn pergi jauh...masalahnya yg di pesan tu hanya kanak2 berumur tak smpai 5 tahun. mereka baru 2 dan 3 tahun.. kenapa mak dia hanya pesan jer tapi tak jaga mereka btul2.

aku mmg sedih baca berita ni..takziah aku ucapkan kepada kuarga mangsa..tapi geram la dgn perangai mak dia yg bg aku agak cuai dan tak ambil berat dgn melepaskan kanak2 tu main tanpa pengawasan..tak patut betul...skg tgk apa dh jadi!!



dlm paper tu ada tunjuk pic kolam tmpat mangsa lemas...lagi aku geram tgk pic tu...keliling kolam tu tak da pagar!! mengikut berita, tu kolam ikan atuk mangsa.. yang si atuk tu pun nk bela ikan..wat la pagar keliling kolam..kan dh jadi kes lemas..

<= ini la pic kolam dia!!!



kat paper tu ada tunjuk pic mangsa...comel sgt2 budaknya..lagi la aku bertambah geram.. aku tau ramai akan ckp benda dh nk jadi..tapi bagi aku tu sume boleh dielakkan.. contohnya, ibu mangsa boleh jadi lebih peka dan alert dgn anak dia...pastu atuk dia memastikan keselamatan kat kolam tu..


akil 2 tahun munirah 3 tahun
mangsa kolam ikan keli!!

aku tak tau pihak polis anggap ini kes apa...tapi lau bagi aku, aku akan klasifikasikan kes ini kecuaian dari ibu bapa terhadap anak2 mereka..sebagai ibu mesti dia sedih kehilangan ank dia.. tapi pttnya dia akan lebih peka dan takut nk biarkan ank sekecil 2 tahun dan 3 tahun itu dibiarkan bermain bersendirian..

ibu mangsa tu mmg muda berusia 22 tahun.. adakah kecuaian ibubapa berdasarkan faktor usia ibubapa itu sendiri.. seperti ibubapa muda ni masih tak bersedia nk pikul tanggungjawab menjadi ibubapa sehingga kan berlaku nya kes kecuaian seperti ini dan ada juga kes ank2 mereka hilang di tempat membeli belah...


nmpknya kerajaan bukan sahaja kena ada kan khursus kawin tapi kena adakan kursus ibubapa juga..sbbnya kes2 macam ni la...bila golangan remaja seawal usia 18-25 jadi ibubapa, mereka seperti masih kurang sikap bertanggungjawab..

pada golangan ibubapa disana..perhatikan ank anda yer..jangan hanya berpesan dan menharap ank anda itu akan paham pesanan anda dan ikut pesanan anda... sebagai seorang dewasa yang pernah melalui zaman kanak2..pttnya anda tahu..lagi dipesan pada mereka ..lagi la mereka nk buat..biasala naluri kanak2 yang sentiasa ingin tahu..jadi jgn la kita alpa takut menyesal tak sudah je nanti!!!!.. al-fatihah untuk kedua2 kanak2 tersebut.. semoga dicucuri rahmat keatas roh mu... aminnn..

ihsan pic dari kosmo..time kasih kosmo..

Wednesday, May 13, 2009

CABARAN BUAT SEMUA!!!!!!

ujian tahap keseriusan anda...cuba la kalau nk tau tahap mn serius anda itu.
  1. mainkan video di bawah
  2. anda dikehendaki menahan gelak sepanjang video di mainkan.
  3. sila hantar pada ruangan komen di bawah sehingga minit keberapa anda mampu bertahan.
  4. sekiranya anda berjaya menahan gelak sepanjang video di mainkan....anda mmg serius tahap gaban orgnya...
  5. kita tgk diruangan komen nt..sape yg plg lama tahan okeh...lalala

Tuesday, May 12, 2009

BAPA TAK GUNA...CUAI!!!


entry kali ni mengenai sikap segelintir manusia yg cuai...tp kali ni aku nk focus pada kaum adam di golongan bapa sahaja...sudah naluri seorang bapa untuk syg akan anak dia..tp ada juga segelintir yg tak bertanggunjawab dan merealisasikan pepatah ini "haruan mkn anknyer"..

bg golongan bapa yg bertanggunjawab..seribu tahniah aku ucapkan atas kasih syg anda..pada yg tidak...bawa2 la sedarkan diri..bahawa bila anda di alam barzah nanti..doa ank mu ini yg akan dpt membantumu.

mst korg ingat aku ada pengalaman pasal golongan bapa yg teruk ini..sorry anda silap! Alhamdulillah bapa aku seorang yg bertanggungjawab malah cukup penyayang..entry ni tak de kena mengena dgn bapa aku..tp berkaitan dgn video ni...saksikan kecuaian seorang bapa!!!


video

macam mn la bapa budak tu boleh cuai sgt...tak ptt betul..boleh plak tinggal ank ats motor tak matikan enjin...sian budak tu..apa la jadi kat dia kan..

cuai sungguh...mmg aku tau ada antara korg yg gelak mula2 tgk video ni sama mcm aku gak .. tp aku pkir2 balik..sebenarnya tak da benda yg kelakar...

dh la dua2 tak pkai helmet..hmm...nasib tak de kereta langgar budak tu...aku tak tau la apa nk jadi...pttnya benda2 mcm ni kita tak boleh terlepas pndang...lagi2 melibatkan ank sindri...

buat golongan bapa2 diluar sana..berhati2 yer..jgn cuai..nanti ada yg tergadai nyawa baru nak tepuk dahi menyesal...tak guna dh masa tu!

MAK...sy tak akan NAKAL lagi...MAKK...


Mak......
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh......
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....

tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ......
kengkadang siaran indonesia ...
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..

mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm...bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital....
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr......

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran.. ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ...
ampon kan kiter....
Mak.....
Jam 4.30 pa gi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak.....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter memandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. .....
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak.....
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4..00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak..!
Takpa la.....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar....
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam.....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan ...?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak....

kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang...

sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,

Yang Benar Anak mak yang dah tak degil



aku dpt ni dr kawan melalui email...tiba2 aku trus g bilik mak aku pas baca surat ni... tgk muka mak aku masa tidur...harap2 nyeyak lah tidur ratu hatiku itu...

Monday, May 11, 2009

nak "MAID"...tapi jangan MENYESAL!!

semalam aku dpt email dari seorg sahabat..mula2 mmg malas nk baca sume email yang ada tp disebabkan title email dia berhati2 dgn pembantu rumah. aku tertarik nk buka email dia.. walaupun aku tak de maid tp nk tau juga ...hahaha...dengan slow motion aku klik email tu..dan dgn lagi slow motion internet aku smlm open email tu..bengang btul aku menunggu..bila open je email tu mcm biasa la penuh dgn fakta2 meng'forward' email ni sume..tp isinyer last skali..leceh btul lah...

skali isi email tu ringkas jer..

"berhati-hati lah yer..."

aduh konfius aku dh...skali rupa2nyer ada video daa.....aku tunggu lagi nk download video tu...hmmm...akhirnyer...dpt juga.

video tu tak de sound. starting dia ada seekor haiwan bertopeng kan manusia berjalan ( nt korg akan phm nape aku ckp mcm tu) dr caranya mcm nk suap seorang kanak2 makan...suddenly... baik korg tgk sendiri video ni dibawah...aku sedih sgt2...tergamam..terkaku..kalau aku bleh masuk dlm video tu nk ajer aku jadi superhero..tp apa kan daya aku tak mampu..hanya mampu melihat dan menyumpah seranah....


video

skrg dh tgk video tu..korg mst rasa apa aku rasa dan phm nape aku pgl maid tu mcm tu...
tak guna betul...bila aku dh tgk..aku rasa dh kawin nanti aku tak nk cari maid la..biar la aku sibuk mcm mn pun..aku tak nk cari maid...takut...

kes 1

ckp pasal citer maid auntie aku ada cerita psl maid dia dlu...zaman dlu lau nk cari maid dorg siarkan kat akhbar keje maid kosong...tak de agensi2 ni...so auntie aku ni pun advertise la... kemudian..dia setuju amik sorg perempuan ni..dia pick up that lady kat bangi...

bila dh smpai umah tu..auntie aku tnya mn baju.. dia ckp dia dh gunting2...auntie aku diam je... tnya lagi mn ic..dia dh gunting2...dia just tunjuk surat jer...auntie aku baca la..dia kena dpt kan suntikan ikut time ditetapkan kat hspital seremban..so auntie aku wat biasa jer...

skali bila malam tu..ada maid lg sorg..tgk perempuan tu dh duduk diam je pastu mata dia bulat pdng depan tak gerak2..disebabkan takut..dia pgl auntie aku...dorg sume turun la tgk... mmg auntie aku ckp menakutkan muka dia..mata besar pndang tak gerak2... sume dh panik.. masa tu pkul 2 pagi...uncle aku cuba tegur2 dia tp dia diam jer...auntie aku dh suh maid lagi sorg tu naik bilik atas kunci jgn kuar2..

skali auntie aku baru teringat psl surat tu..rupa2nya dia tak dpt lagi suntikan tu...and perempuan tu rupa2nya gila....hantu dia dh dtg sbb tak kena suntik...uncle aku dok perhatikan perempuan tu.. auntie aku plak g simpan sume parang, pisau sume lah tkut nanti dia mengamuk ke..nsb auntie aku ni pndai..dia buka mangga pintu dpn..tkut apa2 jadi nanti senang nk lari...sume senjata tajam dia dh sorok kan...

uncle i ckp kita tgu pkul 6 pg nanti..skg ni kita biar dia kat bilik tu...jgn kacau dia.. and nasib baik dia dok je kat blik tu.. pkul 6 pg jer..uncle i trus bawa dia naik kereta..auntie i tgk beg yg dia bawa..sume isi sampah..tak da apa pun...pastu uncle i hantar dia balik kat umah dia di bangi... masa tu auntie i trus serik..dia cakap tu sume pasal arwah wan ko penah ckp ko siarkan la lagi kat suar kabar nanti dpt org gila baru tau..trus auntie aku serik...

kes 2..

lps dgr cerita dr auntie aku tu...mak aku plak citer...dlu penah ada kes maid gila ni juga... majikan dia pesan...nanti u wat sup untuk anak i...then dia g keje...

balik tu...dia tgk maid dia dh masak...dia mkn la sup tu... dia rasa lain jer...pastu dia tnya mn ank dia..dia kata ada kat atas..dia pergi la tgk..tp tak de... dia tanya lagi..mn ank dia... skali dia tunjuk dlm peti beku...bila majikan dia buka peti ais tu dia tgk kepala ank dia dan 2 peha ank dia ada dlm tu....

korg bygkan masa tu....tak ke ngeri...rupa2nya maid dia msk sup ank majikan dia...and majikan tu mkn sup ank dia sindri...mak aku citer..bini majikan tu trus trauma and jadi tak betul skit...kesian bini dia...

ish.....ada maid susah..tak de maid pun susah skg ni...tp aku rasa la dlm byk2 benda moden yg di hasilkan, diadaptasikan dan di komersial kan...aku rasa aku prefer menjaga keluarga cara tradisional di mana NO MAID.......takut aku .........nyesal tak sudah je nanti!
lagi pun kalau zaman atuk nenek dulu ok je tak de maid..insyaallah aku pun ok kot....

Sunday, May 10, 2009

10 kali gugur kandungan



pagi tadi aku baru je baca paper harian metro ari ni 9/05/09...aku terkejut baca entry title dia...10 kali gugurkan kandungan...dgn excitednyer aku baca artikel tu..bila dh baca2..kisahnyer bermula bila girl tu kena rogol dgn atuk dia sendiri tapi family dia tak caya..sbb nk balas dendam dkt atuk n parents dia..dia nekad bergaul mesra dgn mat2 rempit di dlm dunia ni..(aku rasa malaysia je yg ada byk mat rempit ni..) dia jadi bahan ratah oleh mat rempit ni sume..smpai pernah wat bersama 5 jantan (bukan lelaki dh lagi)serentak..dia kata mmg tkut jg..tp sbb niat nk bls dendam dia layan kan ajer..


sekarang ni aku kdg2 mcm benci pulak dgn girl2 yg kat luar sana yg berdepan dgn mslh sosial atas sebab pernah kena rogol..kena main dgn bf...mungkin korg akan ckp aku tak phm perasaan dorg. tapi cuba pikir la..itu bukan alasan yg plg kukuh and utuh utk kita bertindak mcm tu..setahu aku la secara psikologinyer bila dh kena rogol kita akan jadi trauma bila nk wat benda tu lagi..lagi2 dgn bermacam2 jenis org..tp yg peliknya all the girls yg pernah kena rogol tu jadikan tu sbgai dorongan dorg plak nk trus terjerumus kelembah maksiat tu..

kdg2 tu aku terpikir mcm tu hanya alasan dorg sahaja...dan aku pikir sbnrnya dorg sindri yg nk jalan tu..tanpa pkir berlandaskan agama..tak dela kalau berdendam pun dorg tak pkir ke alam barzah and akhirat kelak...tak kan nk jwb kat sana mcm ni.."aku plih jalan hitam tu sbb nk bls dendam"..aku rasa tak diterima kat sana.. sepatutnya dorg sindri pkir secara positif and sihat...

bagi pandangan aku la..dorg ni yg sebenarnya dh gian dgn benda2 ni..pastu bila kena tangkap, kena soal siasat ckp nk blas dendam bagai..pttnya bls dendam la secara sihat mcm wat laporan polis biar dia kena tangkap kena hukum..bukan nya merosak kan lagi diri kita ni..tak logik la minah tu..snggup gugur anak 10 kali...bergaul seks bebas..aku rasa tu tak da effect pun kat atuk dia..silap2 atuk dia boleh langgan dia lagi sekali..ntah apa2 la minah tu..tak masuk akal langsung.

tapi yg aku jelesnya dgn minah ni..dh 10 kali gugur ank pun, Allah msih syg dia lagi..tak mati2 plak dia time gugurkan anak tu..yg aku baca dia gugurkan sindri.. org yg gugur secara mengunakan bidan pun kdg2 mati hilang darah..tp dia ok je smpai 10 kali..Allah msih bg dia nyawa nk dia sedar dr kejahilan dia...tu pun dia tak nmpk lagi..Aku jeles nape Allah masih nk bg hidayah kat dia..bukan senang nk dpt tu..tp mcm yg tertulis dlm al-Quran..hidayah tu hak Allah..Allah boleh bg pd sesiapa shj yg Allah suka. harap2 minah tu sedar la akan peluang yg diberikan pdnya...

Pada girls2 yg ada pengalaman kena rogol tu..bawa2 berfikir secara rasional, positif and berlandaskan agama..tak guna rosak kan diri lagi..pttnya bangun kan diri tu lagi..mcm cerita "laila majnun" kat tv3 dlu tu..lakonan nabila dgn zizan..watak laila tu kena rogol..tp dia tak jadi pun mcm minah dlm surat khabar tu..tp sebaliknya dia berusaha menjadi org yg berjaya n dia jadi usahawan wanita yg berjaya.. kan bagus mcm tu....


Friday, May 8, 2009

what??? STOP BLOGGING

arghhhh...mmg susah nak wat keputusan ni..tp sape yg kata aku nk STOP BLOGGING..
hahaha...ternyata title post entry ni berjaya sebagai come back aku dari medan perjuangan ilmu..exam aku tak stop pun cuma break kejap bulan ni..nk focus tok exam..mst ada yg kata agak poyo amik smpai tak leh nk post entry mcm yg lain miss sheh and miss ayana yg masih boleh menghantar entry2 meletup ..aku bukan apa..bila dh mula get connected to the internet (ok tak abis lagi badi paper network aku...dush2 wakeup shira..) aku akan jadi non stop user...skali online sure2 dlm 5 jam aku leh abis kan dpn laptop mcm tu jer...arghhh tak snggup rasanyer..lagi pun semester ni aku terasa sgt aku struggle sgt2 bermati-matian. course semester ni mmg tough sgt2 lor...so aku terpaksa korbankan my leisure time for a moment and focus to my study..

for this semester final exam aku dihantar ke 5 medan perang.


Medan 1 : database...

my komen : hahaha dengan penuh harapan aku menaruh pada paper ni. aku mmg bajet stok "A" tok paper ni..walaupun awal2 semester most of my classmate mmg benci tahap gaban subjek ni sbbnyer we all ada 3 lecturers. 1 lecturer just for about 4-6 weeks cam tu...mmg tension.. lecturer last skali miss E (nama ringkasan utk mengelak blog aku di saman) mula2 dia dtg..comel, sweet and interesting. skali ajar....aduhhhhh...terasa bodoh nyer aku..mn tak nyer asyik di jadikan bahan bandingan jer. siap perli2 lagi kelas aku kat dlm lif (dimana adanyer kehadiran budak2 kos lain). masa tu mmg pandang down giler dgn dia. tapi...suddenly dtg aura yg mencabar aku..aku nak tunjuk kan kat dia yg dak2 kelas aku ni tak selemah yg dia ckp. so mmg masa tu sume org nmpk perubahan aku..dr penghuni meja blakang skali jadi penghuni meja paling depan whiteboard (sebenarnyer faktor lain aku dh jadi rabun giler tak nmpk and tak bape dgr suara dia yg halus tu...pada miss ayana time kasih sudi memberi tmpt duduk mu pada ku).. aku mmg jadi org tak phm bahasa slagi tak phm, amik ko soalan dr aku...lastly aku dpt rasa subjek ni interesting and senang je sbnrnyer...hahahaha

the paper : wahhhh.....alhmdulillah..aku boleh buat.. masa 3 jam diberi aku gune 2jam 30 mnt jer ( tabik spring pada yg kuar lg awal dr aku) aku bersyukur... usaha menyelak nota n buku berjaya diturunkan keatas kertas jawapan...hope my result will be like im expected...

Medan 2 : international business management

My komen : aku mmg tak berharap dgn paper ni sbbnyer aku tak pernah study tok paper ni..time test pun aku jadi jahat open book(also all of my classmate ok).. mmg sejujurnya tak pernah study subjek ni just dtg kelas tok attendance..any input...narrhhh..nop at all..minta maaf puan lela ats kederhakaan aku pada subjek ni.

The paper: arrrrhhhhh...apa nk baca ni..nk focus mn ni...byknyer...nk baca sumer ke? Belajar ke benda ni...tu la ayat2 yg kuar dr mulut aku masa study tok paper ni.. mmg mcam..tuttttttt...no comment... skali kuar pun tutttt... mcm biasa bismillahitawakalallah.. tu je yg mampu dikata.

Medan 3 :administrative office mgt..

My komen :subjek ni besttttt sgt sbb lecturer dia kiut miut abis...celoteh memanjang..mmg best and sporting...suara dia nyaring giler...lagi2 bila nama ko dipanggil..hahahaha.leh jatuh jantung dgr..ada hikmah dia tau..bila nk test kan teringat2 suara dia yg nyaring tu smpai kan ilmu...hehehe..love u la puan murni

The paper :yahhhhhhhhhhhooo....mmg sng sgt...all the question start with list down , state all...hahaha sume list2 jer tak byk elobration...mmg kacang la...tp tak tau la apa hasilnyer...hahaha

Medan 4 : human resource

My komen :subjek ni best jg sbb lecturer dia yg ensem..sir izwan...hahaha(pujaan miss sheh)..setiap kali soalan jer nama aku yg dipanggil...lagi2 aku jer..kdg2 rasa segan dgn classmate lain..smpai ada kata dia pilih kasih..aku pun mcm nk ckp jer sir dlm kelas ni ada jer yg bernama sheh, ayana and so on..tp tak kuar plak.. test dgn dia tak yh ckp la mmg senang open book test...petik jari jer..

The paper : what the tuttttttttttttttttttttttttt....susah tahap gaban..ntah mn2 la chpter nyer.. aku bila baca soalan mcm apa jer...dia tnya lain bagi lain pndang kiri pndang kanan... masing2 pndang atas...(umpama berdoa mohon jawapan diturunkan dr langit...atau aku je yg harap mcm tu..) arghhhhh...at this moment..suddenly feel hate him so mucccchhhh...die..dieeee...

Medan 5 :network management

My komen : subjek ni la yg wat aku tak senang duduk...susah sgt nk score...(penjaga gol dia susah bg markah...pa la aku merepek ni) dak2 lain yg expert meniru time test tu seronok la...carry mark tinggi jer...aku plak...separuh jer..sedih n risau n resah tahap gaban...

The paper : alhmdulillah..berkat doa..soalan tu jd senang tok sume org...most of all candidate subjek ni kuar awal...sng sgt kot.. aku bersyukur sgt..tp aku berharap atas usaha 4 ari melihat, membaca, menghafal nota dia jer akan meluluskan aku..aku tak nk repeat paper ni...pleaseeeeeeeeeeee......


Tu la semua perjuangan aku untuk semester ni...hahahaha...enjoy sgt dh abis..dan aku meraikannyer tadi dgn sekeping roti canai kosong...sedap btul rasa dia..maklum la mkn time tgh happy...hahahaha...apa2 pun bye2 uitm shah alam...and hye uitm puncak alam...my new campus....uhh la..la..